Máš to jistý? 98% a 9%
Máš to jistý? 98% a 9%

Máš to jistý? 98% a 9%

Pokud si myslíš, že pohodlný důchod máš jistý, tak se mýlíš. Zatím je nás mladých, kteří vydělávají našim rodičům na poměrně slušný důchod, dost. To ale skončí dříve, než si myslíš. A je tak načase se zabývat tím, kdo vydělá na důchod nám.

Relativně brzy začne do důchodu odcházet početně silná skupina dnešních padesátníků. A systém bude muset projít reformou. Zatím se k ní ale nikdo nemá a jen se o ní mluví. A co potom my, kteří se chystáme do důchodu v roce 2060 nebo 2070? Budeme si moci splnit naše představy o tom, jak budeme v penzi trávit čas s rodinou, cestovat a sportovat? To záleží i na nás samotných.

K tomu je třeba říct několik faktů. Po ukončení ekonomicky aktivního věku Čechům klesá příjem v průměru o více než polovinu, a už nyní je průměrný důchod méně než polovina průměrné mzdy. Ta je dnes zhruba 40 000 korun a průměrný důchod kolem 17 300 korun. A to jsme v roce 2022.

Za 40 až 50 let počet pracujících klesne a stoupne počet důchodců. Systém se dostane do potíží a my, generace Z, už pravděpodobně nebudeme mít nikoho, kdo by vydělal na naše důchody!

Ta je dnes zhruba 40 000 korun a průměrný důchod kolem 17 300 korun.

Naštěstí se spousta z nás mladých už nyní zabezpečením ve stáří zabývá. Drtivá většina lidí mezi 18 až 30 lety si totiž uvědomuje, že pokud se kolem let 2060 až 2070 chceme stát penzisty, nemůžeme spoléhat jen na stát a budeme potřebovat naspořit vlastní peníze, abychom si mohli splnit své plány a neklesla nám při odchodu do důchodu výrazně životní úroveň. A čím dříve každý z nás začne, tím lépe.

O autorce
KDO JSEM? JUST.INA!
Jsem Just.ina, budoucnost stáří, proto digitální.
A jsem tu, abych bořila stereotypy! Aby ti bylo jasný, že i v důchodu to pořád budeš ty.
Ty a tvůj lifestyle. Stačí ho jen začít řešit...
No worries, provedu tě. Sleduj mě tady nebo na insta a na důchod budeš ready!
JUST.INA!

🤘 Mohlo by vás zajímat