STŘEDNĚ- WHAT??
STŘEDNĚ- WHAT??

STŘEDNĚ- WHAT??

Střednědobá rezerva aneb jak se liší od krátkodobé a dlouhodobé?

Elektrický spotřebiče, dražší dovča nebo vybavení do bytu. Tak přesně na tohle má sloužit střednědobá rezerva. A sorry za tohle, ale i podpora v případě nemoci nebo dlouhodobějšího úrazu (fingers crossed, ty jo, snad se tě to nebude týkat, ani nikoho, o koho bys ses musel/a starat). Jo, střed-ně-do-bá. Tohle není jazykový okýnko – na její složitej název klidně zapomeň, hlavně když budeš mít tušení, že by se měla rovnat třem až šesti měsíčním platům. A no stress, naspořit na ni ti může zabrat klidně pět let - víš co, odhady. 

 

Zkus si představit sám nebo sama sebe za pět let – kde budeš, co budeš dělat, jakej bude tvůj lifestyle. Neděle brunchík s kámošema. Tam se dá ušetřit nějaká ta dvacka, možná si občas nedáš ten dokonale vypadající cheesecake z toho kaféčka na rohu. Středa večer kino s partou. S popcornem nebo bez? Asi spíš bez, ne? (Aspoň občas, wink wink, míň soli, míň kalorií, víc cashe na spoření.) I romantische dinner si občas můžeš hodit doma. Když k tomu zapálíš svíčky, ušetříš i pár čísel na elektroměru. Navíc kudos, páč jakýkoli jídlo svý lásce uvaříš, i kdyby to byl čočkovej karbanátek, bude to best (pro ni/něj určitě a tobě ten večer o jídlo stejně nepoběží) J

 

Pět let, to je fakticky dlouhá doba, takže si můžeš hodit nějakej mentální vision board a uvidíš, že se tam najde spousta prostoru pro pár drobáků sem, pár drobáků tam. FYI, není to nic víc než právě „pár drobáků sem, pár drobáků tam“. Ty prachy nemusíš mít zejtra ani za tejden. Od toho je to střed-ně-do-bá rezerva.          

 

Od dlouhodobý se prostě liší jen časovým horizontem, ve kterým si plánuješ ty konkrétní love naspořit, to je clear. A protože ti už nechci ubírat další čas od googlování inputů jako „jak nejlíp investovat“, „investice pro začátečníky“ nebo „jak naspořit na důchod“, na závěr už jen may the force be with you. A hlavně si věř!! Finance nejsou hard. Jde o to začít. Odložit stranou. Věnovat tomu pár minut. A vrátí se ti to!! 

 

 Na měsíc na Maledivy pojedu  

za prachy ze střednědobé rezervy / no idea 

O autorce
KDO JSEM? JUST.INA!
Jsem Just.ina, budoucnost stáří, proto digitální.
A jsem tu, abych bořila stereotypy! Aby ti bylo jasný, že i v důchodu to pořád budeš ty.
Ty a tvůj lifestyle. Stačí ho jen začít řešit...
No worries, provedu tě. Sleduj mě tady nebo na insta a na důchod budeš ready!
JUST.INA!