NOW OR NEVER
NOW OR NEVER

NOW OR NEVER

Důchodová kalkulačka aneb když začneš hned, bude to velký!

Teď ti řeknu něco, co zní jako největší klišé, ale pro tebe je to naprosto zásadní informace:

čas je v přípravě na důchod ta kritická esence. Když začneš teďka, budeš mít v důchodu 4 524 892 korun. Když začneš o deset let pozdějc, budeš mít 1 839 313 korun, tedy o tolik ses připravil/a svým „to vyřešim později, až skončí semestr, až odevzdám projekt v práci…“. Protože zhodnocení prostředků, státní příspěvek nebo příspěvek od zaměstnavatele, to jsou všechno věci, který ti neuniknou, když se do toho dáš asap. A fakt to není nic těžkýho ani bolavýho. Třeba ti to nezabere ani polovinu epizody Last of us, kdo ví?

 

Předvedu na konkrétních číslech: průměrnej příspěvek od zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření (dépéesko) za 1. kvartál tohohle roku byl 1 180 Kč. Průměrně si lidi na penzijko v KB Penzijní společnosti odkládaj tisícovku. A právě na tu tisícovku dostaneš navíc od státu 230 Kč měsíčně. Mohla bych ti tu uvést příklad, ale lepší bude, když si to zkusíš napočítat přímo na sebe.


cta-image

Poletíš v důchodu na Bali,
nebo jen do sámošky?

Spočítej si to

Všude slyšíme šetři, šetři, ale možná bychom měli slyšet (a to já, Just.ina, ráda opakuju znovu a znovu) investuj, investuj, investuj! Čím delší horizont, tím lepší zhodnocení – dostatek času je lepší pro agresivnější strategie spoření (sice má větší rizika, ale taky možnost vyššího zhodnocení). Jako nebudeme předstírat, že pro dépéesko vůbec žádný rizika neexistujou. Hodnota investic může kolísat v závislosti na trhu, jasně.

O autorce
KDO JSEM? JUST.INA!
Jsem Just.ina, budoucnost stáří, proto digitální.
A jsem tu, abych bořila stereotypy! Aby ti bylo jasný, že i v důchodu to pořád budeš ty.
Ty a tvůj lifestyle. Stačí ho jen začít řešit...
No worries, provedu tě. Sleduj mě tady nebo na insta a na důchod budeš ready!
JUST.INA!