MONEY! HOW?
MONEY! HOW?

Finanční rezerva

aneb

go big or go home 

Že prachy na důchod nebudou nic moc (nebo spíš vůbec), to už jsme si řekli. 
Že se budeš muset spolehnout sám na sebe, a tím pádem si finanční rezervu tvořit průběžně, to je taky jasný. A teď teda CO a JAK? No worries, tady to máš, jako 
ve škole. 

 

Krátkodobá rezerva, to je absolutní must a měla by se rovnat asi třem měsíčním výdajům (prostě tomu, co normálně utratíš za bydlení, energie a jídlo). To není úplně easy, co? A takovejhle polštářek pro nečekaný situace by bylo fajn naspořit co nejdřív, protože nikdy nevíš, kdy se bude hodit. (Yup, zní to jako pořádnej randál.) 


Pak je tu něco, čemu machři z bankovnictví říkají střednědobá rezerva, můžeš si 
to představit třeba jako prachy na rekonstrukci koupelny, co máš v plánu naspořit 
do pěti let. (No panic!) 

No a teď to hlavní – dlouhodobá rezerva. To jsou právě všechny tvoje budoucí investice, peníze na dům, káru a hlavně, rezerva na důchod. A právě tyhle prašulky by se měly zhodnocovat asap, protože – a to je víc než obvious – na důchod ti nebude stačit ten polštář, ale pořádná duchna! I s matrací.  


Třeba s doplňkovým penzijním spořením máš navíc i možnost státní podpory, tyhle prašulky fakt budeš „jednou“ potřebovat. K těmhle investicím ti může pěknou sumičku přihodit i zaměstnavatel, takže jakmile začneš brát výplatu, není na co čekat! 


U dlouhodobý rezervy stačí začít zlehýnka - místo tří bubble teaček máš už tři stovky měsíčně a ve stáří, jako když najdeš. Třeba skrz doplňkový penzijní spoření, to je investiční produkt na důchod jak dělanej. Plus ten příspěvek od zaměstnavatele a státu, no řekni jedinej důvod, why not go for it! DPS, dépéesko nebo whatever you call it – hoď si to do svého to-do listu, protože bez investic se do budoucna neobejde nikdo – yup, ani já nejsem Elon Musk. 



Investovat či neinvestovat?
  • A
    Investovat s dépéeeskem
  • B
    Utratit rovnou
O autorce
KDO JSEM? JUST.INA!
Jsem Just.ina, budoucnost stáří, proto digitální.
A jsem tu, abych bořila stereotypy! Aby ti bylo jasný, že i v důchodu to pořád budeš ty.
Ty a tvůj lifestyle. Stačí ho jen začít řešit...
No worries, provedu tě. Sleduj mě tady nebo na insta a na důchod budeš ready!
JUST.INA!