MEZI PRACÍ A DŮCHODEM
MEZI PRACÍ A DŮCHODEM

Mezi prací a důchodem 

Předdůchod, skvělá věc pro pohodový lidi

Možná to vůbec netušíš, ale existuje jedna vychytávka, díky který můžeš jít do penze už o pět let dřív než normálně. Jako neber to, kámo! Ale bacha – neplíst s předčasným důchodem, ten už ti bude (nebo možná nebude, ehm) vyplácet stát. 

 

Předdůchod má jasný pravidla a tunu výhod. Můžeš prostě přestat pracovat dřív, nebo přijde vhod, když – velký ups – ztratíš práci, zhorší se ti kondička nebo si prostě budeš chtít po stopadesátý přečíst celýho Pána prstenů. Nebo když se budeš muset starat o nějakýho člena rodiny, což je, bohužel, častější, než bysme všichni chtěli. Nebo když budeš mít jednoduše všeho plný kecky a budeš chtít chillovat někde v Karibiku asap! Takže jak na to? No surprise here, zase spořit. 

 

A podle toho, kolik naspoříš, si pak můžeš zvolit dýlku výplaty předdůchodu, přičemž minimum je dva roky. To zní příjemně, ne? Když si měsíčně naspoříš aspoň tři tácy, dostaneš od státu každej rok 6 360 kaček (2 760 kaček je aktuální státní příspěvek a 3 600 kaček je aktuální úspora na daních). Plus ti může přispět zaměstnavatel a ty z toho neplatíš daň a odvody, to je sweet, ne?

 

Nejmenší částka, která se ti pak bude měsíčně vyplácet, je pro představu, pro rok 2023 11 792 kaček, takže na dva roky musíš mít 283 004 kačky, na tři 424 505 Kč a tak dál. Yup, pochopils správně, prostě se ti pravidelně vyplácí tvoje vlastní prachy, ke kterým ale tou dobou už taky díky spoření přibude docela fajn sumička. Takže si to shrneme – předdůchod je fajnová zákonná možnost čerpání pravidelný dávky pro účastníky DPS (o dépéesku už víme, cajk?), při splnění podmínky 60 měsíců spoření. (A kdykoli si můžeš na účet vložit mimořádnej vklad.)

 

Suma sumárum, lidi často stojej o předčasnej důchod. Ale díky předdůchodu do něj jít nemusíš a máš to pak mnohem výhodnější. V předdůchodu ti zdravotní pojištění platí stát, a ještě přitom můžeš pobírat nemocenský dávky nebo pracovat. Takže tahle varianta určitě stojí za zvážení, no ne?

 

Tak neváhej, založ si Dépéesko a otevři si cestu na Bali až o 5 let dřív. 



O autorce
KDO JSEM? JUST.INA!
Jsem Just.ina, budoucnost stáří, proto digitální.
A jsem tu, abych bořila stereotypy! Aby ti bylo jasný, že i v důchodu to pořád budeš ty.
Ty a tvůj lifestyle. Stačí ho jen začít řešit...
No worries, provedu tě. Sleduj mě tady nebo na insta a na důchod budeš ready!
JUST.INA!