KRÁTKODOBÁ WHAT?
KRÁTKODOBÁ WHAT?

KRÁTKODOBÁ  
WHAT?

Krátkodobá rezerva aneb jak bejt (finančně) v chillu

Téma peněz bylo v týhle zemi odjakživa tabu. Ale proč?

 

Já každopádně tenhle mindset nesdílím a chci dělat pravej opak: o penězích s tebou mluvit maximálně otevřeně. Protože věř, nebo ne, žijeme povětšinou dost ve stresu. A i když se ti to na první pohled nebo zamyšlení může zdát divný, peníze, který máš, nebo nemáš hnedka pod rukou, hodně ovlivňují to, jak se cítíš. Každej den. Takže let’s talk about it! 

 

Love pod rukou, to je krátkodobá rezerva, rozdíl mezi „jsem v pohodě, kdyžtak mám kam sáhnout“ a „kámo, jsem totálně broke a není to vtipný“. Nečekaný nebo průběžný výdaje tě prostě potkaj, ať už chceš, nebo ne. Budeš chtít horský kolo nebo potřebovat pračku. Nebo dokonce chtít pračku (určitě někdo takovej existujeJ). Už jsme si řekli, že rezerva by se měla rovnat asi třem měsíčním platům a nejlíp se vyskytovat na snadno dostupným místě, jako je běžnej nebo spořicí účet. (Možná spíš ten spořáček, protože na tom jsou prašule víc schovaný, a když je budeš potřebovat, stačí jedna platba v mobilním nebo internetovým bankovnictví.) 

 

Když budeš chtít vědět víc, poradí ti osobní bankéř. Kontakt na něj najdeš v mobilní bance a můžeš se k němu rovnou objednat. Fakt no worries, osobní bankéři jsou tu od toho, aby s tebou o penězích přemejšleli a řešili je. Jestli už máš teď pocit, že nemáš ani na to, abys začal rezervu budovat, tím spíš! Začni s několika stovkama měsíčně a zvyšuj, nebo naopak snižuj podle svejch možností. Je to vážně easy – stačí si párkrát do měsíce přinýst do práce jídlo z domova a pár stovek najednou ušetřeno. Sounds like a plan, ne?

 

Přes 30 % lidí v naší zemi nemá rezervu na víc než jeden měsíc. A o tom by se mělo mluvit, protože mluvení je začátek řešení. Takže znova: mluvte o penězích!

Jestli seš hrdým majitelem nějaký půjčky, pohlídej si, aby splátky nepřesáhly 40 % tvýho měsíčního příjmu. Proti potenciálnímu průšvihu se dá i pojistit. 

Pamatuj, sharing is caring. Já sharuju s tebou, jak na krátkodobou rezervu, ty s osobním bankéřem. A za tenhle sharing tě bude nekonečně milovat tvoje budoucí já.

 

Krátkodobá rezerva je
  • A
    aspoň tři měsíční platy
  • B
    něco pro moje hodně budoucí já
O autorce
KDO JSEM? JUST.INA!
Jsem Just.ina, budoucnost stáří, proto digitální.
A jsem tu, abych bořila stereotypy! Aby ti bylo jasný, že i v důchodu to pořád budeš ty.
Ty a tvůj lifestyle. Stačí ho jen začít řešit...
No worries, provedu tě. Sleduj mě tady nebo na insta a na důchod budeš ready!
JUST.INA!