Bydlení v nájmu? Own that shit!
Bydlení v nájmu? Own that shit!

Bydlení v nájmu? Own that shit!

Víte, čím je Česko docela unikátní? Raketa lidí tu bydlí ve vlastním. Všechny ty privatizace městských bytů či domky postavený za komanče z kradených cihel… prostě je tu spousta lidí, co vlastní nemovitost. To třeba v zahraničí vůbec není zvykem.

Five minutes lateeeer jsou ale teď hypotéky tak vysoko, že už si na ně brousí zuby i horolezec Adam Ondra. Takže na GEN Z zbudou nájmy a to jsou hungry hippos, co žerou velkou část peněz, na který každej měsíc poctivě makáte. 

And it gets worse: na rozdíl od hypoték pořád nebydlíte ve vlastním a na stáří nebudete mít splacenou nemovitost, kterou můžete přinejhorším prodat. Jste prostě první generace, která nebude v důchodu spoléhat na vlastní bydlení. Gratulki!

1. VÝJIMEČNÁ GENERACE!

Ale keep calm, nemusíte hned googlovat recenze na karavany…. 


Kde je poptávka a dostatečný množství potenciálních klientů, tam se brzy objeví nabídka.

Chci bydlet ve vlastním?
  • A
    Jednou možná
  • B
    Don't really care

Objevují se ale i zajímavý služby a možnosti, jak se k vlastnímu bydlení dostat. Je to trošku něco jinýho než klasická bankovní hypotéka... 


Introducing….RENT TO OWN


V Česku nedosáhne na hypotéku víc než 60 % lidí, kteří přitom maj nadprůměrný příjmy. Skoro nikdo nemá naspořeno 10, natož 20 % z ceny nemovitosti, jak hypotéky a ČNB chtějí. S rent to own vám stačí třeba tři procenta. A následně už ve vysněným bytě třeba za šest mega bydlíte, platíte nájem… a spoříte si na akontaci pro banku. 


No wonder, že se tenhle trend, kterej v zahraničí už boduje nějakej pátek, objevil i u nás. Takže tady máte ode mě spicy hot hint. A no worries, když začnete loadovat do prasátka už teď, budete v důchodu a-ok, nájem nebo ne…

Zdroj: Průzkum „Doplňkové penzijní spoření“, červen 2022, agentura KANTAR CZ s.r.o.

O autorce
KDO JSEM? JUST.INA!
Jsem Just.ina, budoucnost stáří, proto digitální.
A jsem tu, abych bořila stereotypy! Aby ti bylo jasný, že i v důchodu to pořád budeš ty.
Ty a tvůj lifestyle. Stačí ho jen začít řešit...
No worries, provedu tě. Sleduj mě tady nebo na insta a na důchod budeš ready!
JUST.INA!